ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΜΠΑΚΑΛΙΚΟ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΜΠΑΚΑΛΙΚΟ

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

ΝΕΟΣ ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

Πραγματοποιήθηκαν και οι τελευταίες διακοσμητικές πινελιές-προσθήκες στο Παραδοσιακό Μπακάλικο της Ηλιούπολης.
«Είναι φρέσκο το γάλα;», ρωτά η πελάτισσα.
Και ο Μπακαλογιάννης: «Κυρία μου, τρεις ώρες πριν ήταν χορτάρι!».

Σας παρουσιάζουμε μερικές από αυτές τις νές επιγραφές...
«Το τυρί είναι ενηλικιωμένο γάλα».












...Να και η αρχαιοελληνική φιλοσοφία με τον Πλάτωνα να αποφαίνεται για τον οίνο: «...κάνει το φτωχό πλούσιο στη φαντασία και τον πλούσιο φτωχό στην πραγματικότητα». ΝΑΙ ΚΙΟΛΑΣ!!!

Τουλάχιστον: «Όποιος το πίνει το κρασί...».
Καταστάλαγμα λαϊκής σοφίας!
...Εβίβα μας κι άσπρο πάτο!!!










ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τις νέες επιγραφές, χαρακτηριστικές του ύφους και της φιλοσοφίας του μαγαζιού, επιμελήθηκε γνωστός σχεδιαστής-διασκοσμητής από χώρα της Ευρώπης (δε δημοσιεύουμε το όνομα μην τυχόν και τον «αρπάξουν» οι ανταγωνιστές). Η αμοιβή του, επειδή είναι φανατικός λάτρης των παραδοσιακών μας προϊόντων, ήταν: 2 κεφάλια γραβιέρα, 2 κεφαλογραβιέρες, 2 μυζήθρες, 3 κιλά ξινομυζήθρα, 7 κεσέδες πήλινο γιαούρτι, 3 ρακόμελα και 17 ρακές...

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

ΔΥΟ ΑΠΟ ΤΑ «ΓΛΥΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ» ΜΑΣ

Δύο από τα «γλυκά» προϊόντα μας προτείνει στους αναγνώστες του το ευφάνταστο -κι έτοιμο για δαγκωνιές- καινούριο περιοδικό «Γλυκά μυστικά» με διευθύντρια σύνταξης τη σχεδόν κοντοχωριανή μας Μυρσίνη Λαμπράκη. Το ολόγλυκο πρώτο τεύχος κυκλοφορεί αυτές τις μέρες στα περίπτερα!
Το εξώφυλλο του πρώτου τεύχους.













Συγκεκριμένα, στη στήλη «Γαστρονομική… βόλτα» (σελίδα 14) που επιμελείται ο Γιώργος Λέκκας και φωτογραφίζει η Ελεάννα Κουρκουλοπούλου με βοηθό φωτογραφίας τη Σοφία Τιμοθέου επιλέγονται και προτείνονται τα λυχναράκια και τα μπισκότα μας.
Αναδημοσιεύουμε:
ΛΥΧΝΑΡΑΚΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
Θα τα λατρέψετε για το τραγανό φύλλο που αγκαλιάζει τον ανθότυρο (μυζήθρα Κρήτης) και το άρωμα της κανέλας. Τιμή: ευρώ 4 (η συσκευασία των 500 γρ.). 


ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ 
Βελγικά μπισκότα με καβουρδισμένα τραγανά φουντούκια και ολόκληρα τσιπς σοκολάτας. Ιδανικά για να συνοδεύσουν το τσάι ή τον καφέ μας. Τιμη: ευρώ 3,90 (η συσκευασία των 375 γρ.).


ΕΙΔΙΚΗ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ

Τα «λαγωνικά»-γευσιγνώστες που «τρέχουν» για το Παραδοσιακό Μπακάλικο προς δοκιμή και αναζήτηση νέων προϊόντων δε σταματούν ποτέ! Στο βίντεο που ακολουθεί ο ανηψιός του Μπακαλογιάννη, Παντελής Ελευθ. Βογιατζιδάκης δοκιμάζει ένα καινούριο γιαούρτι και απ' ό,τι φαίνεται του αρέσει πολύ...

ΤΑ ΠΡΩΤΑ -ΓΟΥΡΙΚΑ- ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Τα πρώτα προϊόντα που πουλήθηκαν! 
Στο Παραδοσιακό Μπακάλικο στο Παγκράτι πουλήθηκε πριν ακόμα ανοιξουμε (μια μέρα πριν) μια ολόφρεσκια «μυζήθρα Βογιατζιδάκης» σε μια κυρία-πελάτισσα που καυχιόταν πόσο γουρλού ήταν (και πράγματι ήταν!). Τη μέρα που ανοίξαμε (Μεγάλη Δευτέρα, 21 Απριλίου 2008) το πρώτο προϊόν ήταν ένα λίτρο από το γευστικό, παρθένο ελαιόλαδο Χανίων.
Μυζήθρα του Βογιατζιδάκη (χωριό Ρούστικα Ρεθύμνου).

Στο Παραδοσιακό Μπακάλικο στην Ηλιούπολη το πρώτο προϊόν που «έφυγε», την πρώτη μέρα λειτουργίας (Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2012), ήταν ένα κιλό πεντανόστιμη «γραβιέρα Γασπαράκης».
Γραβιέρα του Γασπαράκη (χωριό Κούμοι Ρεθύμνου).

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΜΠΑΚΑΛΙΚΟ ΣΤΟ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

Το Παραδοσιακό Μπακάλικο και ο Μπακαλογιάννης είχαν την τιμητική τους στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού των γεύσεων και της γαστρονομίας «ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ» της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» (τεύχος 71, Μάρτιος 2012, σελ. 20). Το ρεπορτάζ-παρουσίαση υπογράφει η Νικολέτα Μακρυωνίτου και φωτογραφίζει ο Άκης Ορφανιδης.
Αναδημοσιεύουμε...   
«ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΜΠΑΚΑΛΙΚΟ»
Ένα μπακάλικο όνομα και πράγμα, που τιμά δεόντως
τις κρητικές ρίζες του.
Το κατάστημα στην Ηλιούπολη.












Η γραβιέρα, ως ένα από τα σπουδαιότερα τυριά της Ελλάδας, είναι από μόνη της λόγος για να επισκεφτείς ένα μαγαζί. Πόσο μάλλον το «Παραδοσιακό Μπακάλικο» του Γιάννη Βογιατζιδάκη, που διαθέτει πολύ μεγάλη ποικιλία. Γραβιέρα πικάντικη και ώριμη του Βολτιράκη, γραβιέρα γλυκούτσικη του Γασπαράκη, από τον Βογιατζιδάκη γαλατένια και μαλακιά, του Πατσουράκη γλυκιά και με ήπια γεύση, πεντανόστιμη του Τσιτσιρίδη, ώριμο με μέτρια γλύκα το τρίκιλο κεφαλάκι του Μαρή, εκλεκτή γίδινη του Τζουρμπάκη και εφάμιλλο το πικάντικο, γίδινο γραβιεράκι του Αμαρίου, με ενδιαφέρουσα οξύτητα. Η μία καλύτερη από την άλλη, τις δοκίμασα όλες, αφού ο Κρητικός ιδιοκτήτης του Μπακάλικου δεν δέχεται το «όχι» ως απάντηση.

Ο ιδιοκτήτης, Γιάννης Βογιατζιδάκης.






































































































Ο Γιάννης ξεκίνησε να εργάζεται ως πλακάς στο Ρέθυμνο και, λίγο προτού τον κάνουν αρχιτεχνίτη, εκείνος τα παράτησε και καταπιάστηκε με το εμπόριο τροφίμων, με το οποίο παθιάστηκε. Είναι αλήθεια πως στο μαγαζί του θα βρούμε πολλά κρητικά προϊόντα, όμως εκτιμά καθετί εκλεκτό, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Πέρα λοιπόν από τις ουκ ολίγες κρητικές γραβιέρες, θα βρούμε κι άλλα θαυμάσια τυριά, όπως κασέρι Ξάνθης του Χατζηιωαννίδη και κασέρι Καλαμπάκας του Ζαρογιάννη, φέτα πιπεράτη από την Κλειτορία του Μηλιτσόπουλου, εξαιρετική γραβιέρα Τήνου, μαϊσιο Μετσόβου και γραβιέρα Ναυπλίου. Ο Γιάννης φέρνει ακόμη χύμα αλλαντικά Δράμας του Σαρήμπογια, καπνιστό απάκι κοτόπουλο Χάσικος, πέστροφα και σολομό καπνιστό του Γεροντίδη, χύμα όσπρια από τις Πρέσπες και το περίφημο ψωμί από τον ξυλόφουρνο της Χαλκίδας. Εδώ θα βρούμε επίσης το λιόλαδο και το φρουτώδες αγουρέλαιο του Αναστασόπουλου, μπύρες Brinks από το Ρέθυμνο, ωραίο ρυζόγαλο του Μαγγίνα, γάλα από τον Κουκάκη και γίδινο Ερίφι από τον Ίναχο, γιαούρτι του Ηλιάκη, ξίγαλο λαχταριστό και στάκα  Σητείας του Κουβαράκη. «Πέρα από τις προσωπικές μου προτιμήσεις, μετράει η ζήτηση που έχει ένα προϊόν, για να συνεχίσει να υπάρχει στα ράφια μας. Για να καταλήξω στη φέτα του Μηλιτσόπουλου, για παράδειγμα, άλλαξα δέκα τυροκομεία. Θέλει πολύ τρέξιμο αυτή η δουλειά και διαρκή επαφή με τους παραγωγούς. Στο τέλος βέβαια, οι πελάτες κάνουν κουμάντο».
Το δημοσίευμα του ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΥ της Καθημερινής.
Παρατηρώ πως οι τιμές του είναι λογικές. «Στηρίζω τα εγχώρια προϊόντα, αλλά διαφωνώ και θυμώνω με τα υπερτιμημένα», μου λέει ο Γιάννης καθώς με φιλεύει πεντανόστιμες κατσικίσιες χυλοπίτες.